Pirkko Valtanen , poliitikko
Etusivu
Olen...
Kirjoitukset
Kuvat
Kalenteri
Lähde mukaan!
Pirkon matkaan 2017

Hyvät toverit ja ystävät!

Maailma tuntuu kylmemmältä kuin vuosi sitten vappuna. Kvartaalitalouden haukat ovat valtaamassa entistä enemmän yritysjohtoja. Tulosta tulee, mutta kansantalouden ja työntekijöiden kannalta negatiivisena. Liian moni suomalainen pörssiyhtiö ilmoittaa liian herkästi lomautuksista ja irtisanomisista, perusteluina on tuoton parantaminen, ei siis tuottavuuden.

Perustelun voisi kirjoittaa selkeämmin suomenkielellä, me sanomme nyt irti sata työntekijää ja lomautamme 200 työntekijää. Näin voimme säästää näin ja näin monta miljoonaa palkkakustannuksina. Tämän säästön ansiosta pystymme jakamaan osakkeenomistajille osinkotuloja jälleen muutaman miljoonan enemmän, sekä yhtiömme johdon optiot pystytään näin kasvattamaan jälleen parilla miljoonalla. Tämä on se todellinen ilmoituksen sisältö silloin, kun työntekijöitä irtisanotaan kannattavista yrityksistä tuoton parantamisen takia.

Tähän on vaikea saada pysähdystä aikaiseksi muuta kuin pitkällä aikajänteellä, sillä olen aivan varma, että tällaiset kvartaalitalouden johtajat murtavat sekä osakkeenomistajien että itsensä ahneuden takia yrityksen varsinaisen peruspohjan. Monet näistä yrityksistä ovat aloittaneet perheyrityksinä. Omistajavaihdoksien jälkeen ja pörssiin menon jälkeen yritysten yhteiskunnallinen vastuu on häipynyt olemattomiin, se näkyy vain yrityksen brandy-julistuksessa ei käytännön toimissa.

Valtiovallan pitäisi suhtautua näihin yrityksiin samalla markkinatalouden periaatteella kuin kvartaalitalouden yritykset suhtautuvat yhteiskuntavastuuseen. Kaikki tuet, vientitakuut ja vastaavat on asetettava aivan uudenlaiseen asentoon.

Kun valtiovalta on verovaroin antamassa vientitakuita tai jopa tukiaisia, on niihin edellytettävä näiltä yrityksiltä myös yhteiskunnallista vastuuta voiton maksimoinnin ja osinkotulojen kasvattamisen toteuttamiseksi. Kannattavien yritysten irtisanomiset ja lomautukset vievät silloin yritysten valtion takuu- ja tukijärjestelmät pois ko. yritykseltä. Tässä voidaan toteuttaa sitä Yölinnun hittikappaleeksi tullutta toteutumaa: sitä saa mitä tilaa.

Tällainen poukkoileva yritystalous heijastuu myös niiden kuntien talouteen, joissa yritykset toimivat. Pitkäjänteistä, johdonmukaista talouden tervehdyttämisohjelmaa ei pystytä tällaisissa kunnissa kunnolla toteuttamaan. Samalla se vie pohjan pois hyvinvointi-, terveys-, vanhusten- ja lastenhoitotoimien kehittämiseltä ja vaikuttaa suoraan myös koululaitoksen toimintamahdollisuuksiin. Yritykset murtavat ahneuksissaan omaa tulevaisuuttaan ja sitä struktuuria, jonka varassa he ovat kilpailukykyä rakentaneet.

Hyvät toverit ja ystävät! Tulopoliittisen sopimuksen syntyminen oli hyvä asia. Siitä jäi muutama toimiala ulkopuolelle ja huonoiten asiat näyttävät olevan tällä hetkellä metsäteollisuuden paperin sopimuksen kohdalla. Työnantajat eivät halua tarjota edes tulopoliittisen sopimuksen tasoa. Otteet kovenevat puolin ja toisin, onko tämä oikeasti ollut EK:n juoni, koska se antoi luvan metsäteollisuudelle irrottautua paperin sopimuksen osalta tuposta.

Nythän vaatimukset pakkosovinnosta ovat sitten ajankohtaisia. Pakkosovintojärjestelmää ei kannata tuoda Suomeen, silloin suomalainen sopimisen ja sopimukseen sitoutumisen järjestelmät tulevat romuttumaan. Pakkosovinto tuo työmarkkinaneuvottelupöytiin syndikalismi-sanan täydessä merkityksessä.

Nyt olisi viisasta, että metsäteollisuuden patruunat ottaisivat kiltisti lusikan käteen ja aloittaisivat tulopoliittisten sopimusten raamien pohjalta neuvottelut Paperiliiton kanssa. Nämä neuvottelut saataisiin varmasti hyvin nopeasti päätökseen ja tuotantohäiriöt sivuun sitä kautta.

Hyvät toverit ja ystävät! Haluan toivottaa teidät kaikki tervetulleeksi Raahen Ammatillisen Paikallisjärjestön yhteiseen vappujuhlaan. Lähettäkäämme täältä vappujuhlasta taisteluterveiset Paperiliiton tovereille, jotta he aikaansaisivat tulopoliittisen sopimuksen mukaisen sopimusratkaisun, kuten me muutkin jo olemme saaneet.

Yhteystiedot:

Pirkko Valtanen
p.valtanen.valtanen (at) luukku.com
+358 403053233