Pirkko Valtanen , poliitikko
Etusivu
Olen...
Kirjoitukset
Kuvat
Kalenteri
Lähde mukaan!
Pirkon matkaan 2017

Tammikuun kihlaus – Tupo - Raamisopimus

Näihin otsikon kolmeen termiin sisältyy koko Suomen sodanjälkeisen työmarkkinahistorian keskeisimmät asiat. 23.1.1940 solmittiin Tammikuun kihlauksena tunnettu työmarkkinoiden merkkipaaluna pidetty sopimus. Työnantajaliitto julistuksellaan tunnusti työntekijäpuolen edustajat tasa-vertaisiksi neuvottelijoiksi. Tätä ennen oli ainoastaan kirjapainoalalla työehtosopimus. Joskus kuulee tokaistavan, että mitä hyötyä on ammattiliitoista ja työehtosopimuksista. Tässä tulee vastaus: Ilman työehtosopimusta meno olisi kuin villissä lännessä. Tosin eräillä työpaikoilla meno on siitä huolimatta mitä sattuu, mutta onneksi vähenevässä määrin. Tällaisetkin työnantajat ovat vielä sen tosiasian edessä, että työväki karttaa heidän yrityksiinsä hakemista. Onneksi saamme valitä missä työskentelemme.

70 – luku oli Tupojen kulta-aikaa ja väitänpä että ilman Tupojen mukanaan tuomaa kurinalaista talouspolitiikka Suomi ei olisi nyt tässä vauraudessaan missä me nyt olemme. Tosin se on paikkapaikoin jakautunut epätasaisesti, mutta suurin piirtein kuitenkin. Liinamaa ykkösestä lähtien olen seurannut työmarkkoiden asioita ja väitänpä että työnantajapuolen Tupon parjusvuosien jälkeen hekin tulivat tietoisiksi siitä että ilman yhteispeliä tämä yhteiskunta ei tänäkään päivänä toimi. Homma ei pelitä jos kaikki talouteen vaikuttavat osapuolet eivät ole saman neuvottelupöydän ääressä yhteisistä intresseitä työmarkkina-asioita hoitamassa.

2000 –luvun ensimmäinen vuosikymmen oli nousukauden huumaa ja oikeistovallan aikaa. Työmarkkina-asiat olivat toissijaisia ja sijoittajat nousivat arvoon arvaamattomaan. Työpaikkoja liputettiin pois Suomesta yhä kasvavien osinkojen ja osake-voittojen sokaisemina.

Bling – tuli vuosi 2011 ja syksy. Työnantaja huomasi että työssä käyvän väen määrä laskee laskemistaan. Ei ole enää tuloksen tekijöitä eikä tuotannon pyörittäjiä. Keksittiin uusi sana joka sekä pelastaa että kehittää työmarkkinoita. Sana Raamisopimus näki päivän valon. Itsekin olin sitä hyväksymässä Metallin osalta ja lämmin tunne ailahti rinnassa kun huomasin että toinen neuvotteluosapuoli oli valmis tulemaan vastaan työmarkkina – asioissa huomioon ottaen työttömät. Tätä voi jo sanoa vastuulliseksi toiminnaksi. Olemme jälleen oikealla tiellä, olemme löytäneet uudelleen yhteisen sävelen, sillä jos emme puhalla yhteiseen hiileen ja edesauta yhteistä hyvää, olemme tuhon omia. Toivottavasti yhteisymmärrys jatkuu. Kaikki kunnia 70- luvun massiiviselle ja ärhäkkäällekin edunvalvonnalle, mutta se ei päde enää tämän päivän työelämään. Ei -liike on kehityksen este – näin se vain on ja sen laskun maksamme me, me tavalliset työikäiset suomalaiset.

Pirkko Valtanen
Metallin pääluottamusmies

Yhteystiedot:

Pirkko Valtanen
p.valtanen.valtanen (at) luukku.com
+358 403053233