Pirkko Valtanen , poliitikko
Etusivu
Olen...
Kirjoitukset
Kuvat
Kalenteri
Lähde mukaan!
Pirkon matkaan 2017

Unelmana kauppakeskus

Miksei Raahessa ole monipuolista kauppakeskusta. Eiköhän Raahen ja seutukunnan väkimäärä elättäisi yhden kauppojen ryhmittymän?

Olisihan mukavaa käydä Raahessa ostarissa? Saisi tehdä ostoksia ja istahtaa välillä kahville ja voisi pitää vaikka toriparlamenttia. Kauppojen tarjonta olisi monipuolista ja asiakkaat tyytyväisiä. Siitä voisi muodostua seutukunnan yhteinen olohuone. Ja ennen kaikkea raha jäisi alueelle. Eikä siinä keskustakaan näivettyisi jos se rakennettaisiin keskustan tuntumaan.

Miksei Raahe keskuksiin rantautuvia kauppiaita kiinnosta? Onko lobbauksessa kehittämisen paikka? Olimme toiveikkaita erään suuren ketjun tulemiseen alueelle, mutta oharin teki sekin. Mikä mättää?

Keskustellaan paljon kaupungin keskustan kehittämisestä. Suunnitellaan ja suunnitellaan, mutta mitään ei valmistu. Käyköhän kohta niin kuin savolaisessa urakassa, asiat ovat tekemistä vaille valmiita, eli vielä kokonaan tekemättä. Tällä menolla jäämme nuolemaan näppejämme ydinvoimala rakentamisen mukanaan tuomissa liike-elämän -ja palvelujen tarpeissa ja ostoskansa jatkaa vaeltamistaan lähikaupunkeihin. Lobbareiden pitäisi entistä ketterämpänä tarttua uusiin mahdollisuuksiin. Muutosta ei tapahdu jos aina tehdään niin kuin on ennenkin tehty. Nyt vaaditaan tekoja, sanat eivät enää riitä. Täytyy jalkautua myrskyn silmään. Seinäkukkasille ei useinkaan mitään jää. Valittamisen sijaan tulee vaikuttaa asioihin.

Mietinpä myös, ollaanko tässäkin asiassa suomalaisen peruspiirteen ytimessä? Ei kehdata kaupata, tehdä tykö tai kehua omaa aluettamme, niin että se houkuttelisi kauppiaita tulemaan tänne. Enää ei pärjätä asenteella, että tulkaa, kaupatkaa ja ostakaa, edes säälistä. On tehtävä oikeita asioita oikeassa paikassa ja asian parhaiten osaavien toimesta. Kaikenlaiset tekosyyt, kuten pitkä rantaviiva, tulee mieltää mahdollisuudeksi.

Mietitäänpä esimerkiksi Kokkolaa, Ylivieskaa, Torniota. Niissä on tapahtunut huimaa kehitystä palvelujen suhteen. Meillä on työpaikkojen omavaraisuusaste korkea. Raahessa asuu hyvin toimeen tulevaa väkeä, kiitos ison tehtaan. Raahen ykkösasia on tarjota asukkaillensa hyvät palvelut kaikilla sektoreilla, tähän kuuluu myös kaupan-alan palvelut. Tavoitteena tuleekin olla ostosmatkailun rantautuminen Raaheen. Saaduilla tuloilla saadaan kustannettua yhteistä hyvää meille kaikille. Pelkällä hyvällä tuulella ei pärjätä. Ja onhan kauppakeskus yksi vetovoimatekijöistä, kun tavoitellaan asukasluvun kasvua.

Kysynkin, eikö löydy yhteistyökykyä, vai onko halu hukassa?

Yhteystiedot:

Pirkko Valtanen
p.valtanen.valtanen (at) luukku.com
+358 403053233