Pirkko Valtanen , poliitikko
Etusivu
Olen...
Kirjoitukset
Kuvat
Kalenteri
Lähde mukaan!
Pirkon matkaan 2017

Miinan juhlavuosi

Miina Sillanpään syntymästä tulee näihin aikoihin kuluneeksi 150 vuotta. Hän oli vuosikymmenten ajan keskeinen yhteiskunnallinen vaikuttaja. Viime viikolla tuli 110 vuotta kuluneeksi siitä kun Suomeen tuli yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Naisetkin saivat asettua ehdolla ja äänestää. Yksi muutamista ensimmäisistä naiskansanedustajista oli Minna Sillanpää, tuo uraa uurtava nainen, jonka ansioista ja tarmosta voimme nykyäänkin olla ylpeitä. Hän oli ensimmäinen naisministeri vuosina 1926 – 1927, hän istui eduskunnassa kaikkiaan 38 vuotta. Ilman pilkkahuutoja ja ivaa ei Miinan aika edunvalvonnan eturintamassa mennyt. Hän puolusti yhteiskunnan kaikkein heikompiosaisia ja se ei kaikille sopinut.

Miina paneutui sosiaalisiin asioihin. Hänelle oli tärkeää kansan elinolojen kohentaminen, erityisesti lasten ja naisten aseman parantaminen oli lähellä Miinan sydäntä. Ministerikautenaan oli vielä kovin vähän aikaa kansalaissodasta, joten haavat olivat vielä kovastikin auki. Siinä yhteiskunnallisessa tilassa ja ajassa on ollut taatusti kiviä rattaissa ja kaikkea ei katsottu hyvällä. Eikä varsinkaan sitä, että ministerinä oli nainen.

Mitähän Miina pohtisi nyt jos eläisi tässä ajassa? Hän olisi todennäköisesti tyytymätön siihen miten köyhyys ja eriarvoisuus ovat yhteiskunnassa yhä edelleen läsnä. Hän ei katsoisi hyvällä lasten ja vanhusten huonoa vointia. Osa Suomen jälkikasvusta on yhä edelleen vailla aikuista, joka huolehtii arjesta ja luo turvallisuutta.

Hän kuitenkin olisi kaiketi tyytyväinen naisten osuudesta työelämässä ja kansalaisten koulutustason huomattavana kasvamisena viimeisen sadan vuoden aikana. Otaksun Miinan olevan tyytyväinen ja ylpeä myös ajamistaan saavutuksista meidän kaikkien hyväksi.

On kuitenkin asioita, jotka ovat yhä edelleen akuutteja. Vaikka aika on toinen ja elintasomme on nykypäivän tasolla, ei kaikilla menen hyvin. Viime viikolla kuuntelin uutisia, joissa kannettiin huolta lasten ruokailuista koulujen kesälomien aikana. Ei ole ollenkaan päivän selvää, että jokaisen lapsen kotona on ruoka säännöllisesti pöydässä ja huolehtiiko joku yleensäkään lapsen elämään liittyvistä asioista. Ei ollut Miinakaan aikana, siis paljon on vielä tekemättä asioita. Maailma ei ole vieläkään valmis.

Tarvitsemme Miinan kaltaisia tarmokkaita teräsnaisia ja -miehiä ajamaan heikoimpien asioita. Mitään ei synny itsestään. Pitänee yhä edelleen paikkansa sanonta:” Satsaus naiseen, on satsaus perheeseen ja sitä kautta tulevaisuuteen”.

Yhteystiedot:

Pirkko Valtanen
p.valtanen.valtanen (at) luukku.com
+358 403053233