Pirkko Valtanen , poliitikko
Etusivu
Olen...
Kirjoitukset
Kuvat
Kalenteri
Lähde mukaan!
Pirkon matkaan 2017

Nukkumattiasiaa

On taas se aika vuodesta jolloin muutaman viikon kuluttua rukataan kellon viisareita tunnin verran eteenpäin. Siinä menee taas viikko totutellessa uuteen aikaan. Monet meistä potevat jo nyt kellonsiirtokrapulaa. On se kumma kun emme uskalla uhmata muuta Eurooppaa ja jättäytyä pois mokomasta nukkumatin sielun vihollisen kelkasta.

On tutkittu, jo pelkästään terveyssyistä meidän tulisi vähintäänkin siirtyä Itä-Euroopan ajasta Keski -Euroopan aikaan. Ensin mainitussa kesäajassa on kahden tunnin siirto, tunti syksyllä ja toinen keväällä. Siirroissa unen laatu saattaa heiketä jopa viikoksi. Vuorotyölaisen uni se vasta kuperkeikan tekeekin. Työvuoro alkaa klo. kuusi, niin kesäajassa se alkaa tuntia ennen, eli klo. viisi. Herättävä on jo klo. 4 tai aikaisemminkin, jotta joutuu työpaikalleen ajoissa. Yövuoron alku ja loppu siirtyvät tunnilla suuntaan tai toiseen. Unirytmi on muutoinkin vuorotyössä herkkä sekoittumaan, eikä kellonsiirto sitä ainakaan helpota. Yhteiskunta muuttuu yhä enemmän 7/24 toimivaksi, miksi emme satsaisi niihin asioihin, jotka parantavat ja helpottavat elämäämme.

Asiasta on tehty useita tutkimuksia, joissa on noussut esiin mm. tapaturmariskien kasvaminen, sydän vaivojen - ja kakkos tyypin diapeteksen lisääntyminen. Kellonsiirrot saattavat vaikuttaa jopa mielenterveyteen. Luin taannoin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partosen kirjasta tehdyn artikkelin ja samaan tulokseen hänkin oli tutkimuksissaan tullut. Ratkaisuksi Partonen esittää aikavyöhykkeen vaihtamista ja perustelee sitä kellon siirrolla Keski-Euroopan aikaan, siis pysyvästi tunnilla taaksepäin. Vaihtoehto on kerrassaan houkutteleva tällaiselle kellonsiirtoallergiaa potevalle. Näin tehden varhaisempi aamun valkeneminen helpottaisi heräämistä, iltavalvominen vähenisi ja kaamosoireetkin helpottuisivat. Tässä olisi oiva ennalta ehkäisevä toimenpide hyvinvointimme edistämiseen. Nyt kun eläkeikää ollaan korottamassa, on panostettava työelämän laadullisiin asioihin. Ne asiat joihin perustuen kellon siirrot aikoinaan aloitettiin, ovat jo aikoja sitten muuttaneet muotoaan ja vanhentuneetkin.

Pirkko Valtanen, Sd- kansanedustajaehdokas

Yhteystiedot:

Pirkko Valtanen
p.valtanen.valtanen (at) luukku.com
+358 403053233