Pirkko Valtanen , poliitikko
Etusivu
Olen...
Kirjoitukset
Kuvat
Kalenteri
Lähde mukaan!
Pirkon matkaan 2017

Energiarealismia

Elämme maassa, joka ei ole omavarainen energian suhteen. Me tarvitsemme teollisuutta ja nimenomaan vientiteollisuutta taloutemme rahoittamiseen. Nämä kaksi asiaa kytkeytyvät toisiinsa. Rahan määrää ei lisää se että siirrämme sitä taskusta toiseen. Sama se on tilanne kotitalouksissa, jos puolisot antavat rahaa toisilleen, talouden rahan määrä ei kasva, perhe ei vaurastu eikä edes tule toimeen kovin kauaa, koska kulutettaessa rahan määrä pienenee. Sama se on tilanne valtion kohdalla, jos ei tule vientituloja ei ole rahaa mm. vanhusten hoitoon, koulutukseen eikä ylipäätänsä mihinkään muuhunkaan. Tämä on loppupeleissä hyvin yksinkertainen asia, josta on tunteilu kaukana.

Suomen tulee tulevaisuudessa turvata omavarainen energian saanti. Menneiden vuosien pakkastalvina oli jo havaittavissa ongelmia lisäenergian saannissa Venäjältä. Kyllä siinä hymy hyytyy kun tehtaita ajetaan seisakkiin liian kalliin energian vuoksi. Hoksataanko asian todellinen laita vasta sitten kun kylmä kolkuttelee porstuassa ja lomautuslappu on kourassa, sen vuoksi ettei ole kohtuuhintaista energiaa tarjolla.

Olen aina ollut sitä mieltä että kotiseuturakkaus on arvokas asia, mutta sillä ei makseta yhtään laskua eikä pesuetta elätetä. Mielestäni meidän tulee olla realisteja energia-asioissakin. Jalat tulee olla tukevasti maassa. Monet meistä hyväksyvät ydinenergian, kunhan se ei tule kovin lähelle. Realismi on rehellisyyttä sekä itselle että kanssaihmisille. Uskon vakaasti että ydinvoimala suomalaisella huolellisuudella ja tarkkuudella hoidettuna on turvallinen vaihtoehto. Mikään unelmahöttö ydinenergian korvaavan energian tuotannosta ja energian turvaamisesta tuulivoimalla tai turpeenpoltolla ei vie meitä eteenpäin. Kaikki kunnia vaihtoehtoenergialle, sitäkin tarvitaan ja sitä tulee rinnalla kehittää, mutta sen määrä ei riitä teollisuudelle. Emmehän toki halua miksikään takapajulaksi, jossa päreitä poltellen toivotaan tehtaiden toimivan.

Meidän tulee yhdessä realiteetit huomioon ottaen tehdä kaikkemme jotta Pyhäjoen ydinvoimala toteutuu ja TVO.n jatkolupa saadaan aikaiseksi. Kuka meistä haluaa Suomen näivettyvän vajaan energiaomavaraisuuden edessä? Jos energiaa jää yli, voihan sen myydä ulkomaille, siitäkin saataisiin vientituloja ja yhteistä hyvää. Ja taas teollisuuden rattaat pyörivät.

Pirkko Valtanen
pääluottamusmies

Yhteystiedot:

Pirkko Valtanen
p.valtanen.valtanen (at) luukku.com
+358 403053233