Pirkko Valtanen , poliitikko
Etusivu
Olen...
Kirjoitukset
Kuvat
Kalenteri
Lähde mukaan!
Pirkon matkaan 2017

Autokoulu osaksi opetussuunnitelmaa

Kuuntelen kahvipöydässä ympärilläni keskustelevien äitien tuskastuneita ajatuksia ajokortin huimasta hinnasta. Kävin yhden autokoulun sivuilla ja B-kortin hinnaksi tuli n. 2100€. Totta se on, realistisesti ajateltuna tämä on usean lapsen perheissä jo laaja-alaista taloussuunnittelua vaativa asia ja tilanne voi olla päällä vuosittain. Nykyiseen ostovoiman kehitykseen verrattuna se tuntuu todella isolta summalta, se on enemmän kuin keskituloisen käteen jäävä palkka kuukaudessa, pienituloisista puhumattakaan.

Hetken kuluttua heitetään ilmaan, mitenkähän onnistuisi saada ajokorttiopetus osaksi opetussuunnitelmaa. Saataisiinko sillä vanhemmille tulevaa kustannusta alemmaksi. Täysin maksuttomaksi sitä ei tällä saataisi, mutta halvemmaksi kuitenkin. Luulen että vanhemmat tervehtisivät sitäkin ilolla. Ja ennen kaikkea, olisiko tässä yksi mahdollisuus vähentää viime kesän Toholammin kaltaisia kuolonkolareita jos koulutus kestäisi esimerkiksi mopo-iästä ajokortti-ikään. Enkä pitäisi pahana vaikka vanha 80 lätkä takaikkunassa otettaisiin uudelleen käyttöön, sillä paljon tien päällä kulkevana näen melkoisia ohitussuorituksia ja joka reissulla tulee eteen vähintään yksi kauhistuksen hetki. Keltaisista viivoista vähät välitetään.

Asiaa voisi ajatella myös tasa-arvokysymyksenä. Saataisiinko tällä vähennettyä eriarvoisuutta nuorison kesken? Näen sieluni silmin autokouluyrittäjien vetävän tässä jo vaiheessa viimeistään metristä herneen palkoa nenäänsä mutta, älkäähän nyt, autokoulun opettajat voisivat olla osana opettajakuntaa. Nyt vuorostaan kuntapäättäjät haukkovat henkeään, tulee lisää kustannuksia. Hyvin suunnitellen ja kokonaisuutta ajatellen varmaan saataisiin hyvä yhtälö. Tämähän koskee peruskoulun ylimpiä luokkia, ammattiopistoja, lukioita jne. Myöhemmin kortin ajavat voisivat käydä oppinsa nykymuotoisessa autokoulussa, he kun useimmiten ovat työelämässä. Tiedän että on satamiljoonaa vastalausetta, että näin ei voida tehdä, mutta heitänpähän ajatuksen ilmaan!

Yhteystiedot:

Pirkko Valtanen
p.valtanen.valtanen (at) luukku.com
+358 403053233