Pirkko Valtanen , poliitikko
Etusivu
Olen...
Kirjoitukset
Kuvat
Kalenteri
Lähde mukaan!
Pirkon matkaan 2017

Kuoppaeläke vai eläkekuoppa

Tänä syksynä Suomea puhuttaa eläkeikä. Rukan hangilla muuan vuosi sitten puhjennut paise ei ole vieläkään parantunut. Tuntuu mahdottomalta yhtälöltä, työtä pitäisi tehdä pidempään, nuortenkin tulisi töitä saada mutta työn määrä sen kun vähenee. Joku tässä mättää, eikö EK seuraa aikaansa vai onko asiasta tullut pakkomielle.

Tämän hetkiseen työllisyyteen peilaten nykyinen 63 vuottakin tuntuu kaukaiselta ja meistä duunareista vain neljä kymmenestä saavuttaa ko. iän eläköityessään. Jos +60 v halutaan pitää työelämässä, niin mikseivät työantajat palkkaa heitä töihin? 50 täyttäneellekin on työllistyminen lähes mahdotonta. Hei haloo! Ennen kuin puhutaan eläkeiästä, tulisi olla työ, josta voi jäädä eläkkeelle.

Keskusteluun on otettu myös osa-aikaeläkkeen lakkauttaminen ja työttömyyspäivärahan lisäpäivien poisto. Osa-aikaeläke on osoittautunut oivalliseksi tavaksi jaksaa työelämässä pidempään. Ja kaiken lisäksi työttömyysturvan lisäpäivät ovat alun perin työnantajan haluama juttu. Sitä tarvitaan, koska töitä ei ole. Haluavatko herrat isot herrat, että nykyistä suurempi osa suomalaisista putoaa köyhyysloukkoon ja sitä kautta eläkekuoppaan? Halutaanko kansa siirtää sosiaaliluukulle, sen sijaan että voisimme tulla omillamme toimeen. Tällä menolla tulevaisuudessa on suuri työkyvyttömyyseläkeläisten joukko. Samaan aikaan johtajat ilmoittavat jäävänsä muheville eläkkeilleen jopa 58 vuotiaana. Teot ja puheet eivät aina kohtaa. Keksitään uusi termi, kuoppaeläke, sinne kipataan eläkkeelle hinkuvat ali-ikäiset johtajatason henkilöt ja varsinkin ne joilla ei ole kaikki mennyt ihan putkeen.

Oli sitten eläkeratkaisu mikä tahansa, tulevaisuuden eläkkeet on turvattava ja työssä jaksamiseen tulee panostaa sekä työn kuormittavuus on huomioitava. Työurien tukeminen alusta, keskeltä ja lopusta on välttämätöntä. Eläkeiän alarajan nosto ei kenenkään työkuntoa kohenna. On huolehdittava ettei eläke ole tulevaisuudessa vain harvojen oikeus. Työ on parasta sosiaaliturvaa, kansa janoaa työtä, eikä kaiken aikaa edestä pakenevaa eläkeikää!

Yhteystiedot:

Pirkko Valtanen
p.valtanen.valtanen (at) luukku.com
+358 403053233