Pirkko Valtanen , poliitikko
Etusivu
Olen...
Kirjoitukset
Kuvat
Kalenteri
Lähde mukaan!
Pirkon matkaan 2017

Toveri puheenjohtaja, hyvät valtuustotoverit!

”Politiikka ei tarvitse muuta punaista lankaa, kuin päättäväisyyttä ja selkärankaa”, näin totesi sanoittajataituri Vexi Salmi Iltalehden kolumnissaan tämän kuun alkupäivinä. Näihin sanoihin on helppo yhtyä, kuten myös hänen vaatimukseensa, että nyt viimeistään on aika lopettaa valtion yhtiöiden yltiöpäinen kauppaaminen. Suomen on turvattava etunsa. Yltiökapitalismi nostaa esiin muutamia Liljuksia ja unohtaa suuren enemmistön. Demokratia pitäisi olla enemmistön valtaa, toteutetaan sitä. Kannatan näitä Vexin ajatuksia täysimääräisesti.

Kotiseudullani Raahen korkeudella valtion yhtiöiden menestyminen ja niiden käynnin turvaaminen on yksi keskeinen elinehto koko alueen taloudelle. Siksi en voi ymmärtää porvarihallituksen intoa lähteä laittamaan Rautaruukkia, Outokumpua ja Kemiraa lihoiksi. Nämä kruunun jalokivet ovat tuottaneet todella hyvää tulosta myös yhdelle pääomistajistaan eli valtiolle osinkotuottoina. Paikallislehden sivuilla alueen keskustalainen naiskansanedustaja on keskittynyt Ruukin tehtaan henkilöstöedustajan parjaamiseen, sen sijaan että olisi puolustanut valtionosuuksien säilyttämistä. Tämä ei liene oikea tapa hoitaa alueen asioita äänestäjien antaman valtakirjan oikeuttamalla tavalla. Olisi syytä vaikuttaa asioihin silloin kun siihen on mahdollisuus eikä keskittyä epäolennaiseen.

Suomi on tällä hetkellä kansankuntana äveriäin kautta historiansa. Kansantuottomme on moninkertaistunut muutaman kymmenen vuoden aikana. Valtion velat on pystytty jo Lipposen hallituksen aikana saamaan kuriin, silti kansakunta voi huonosti. Otettiinpa mittareina vaikka tuloerojen kasvut, köyhyysjonojen pituudet tai masennuslääkkeiden kulutus per asukasta kohden. Siksi on varsin kummallista lukea uutisista ja paikallisen päälehden haastatteluista, että Suomessa tarvitaan nyt täysi reformi sosiaaliturvassa.

Porvarihallituksen suunnitelmissa on lähteä toteuttamaan sosiaaliturvan leikkauksia ja työttömyysturvan puolittamisia. Nämä, jo keskustan työreformista tutut teemat, vilahtelivat lähestulkoon suorina sitaatteina hallituksen edustajan haastattelussa paikallisen päälehden Kalevan sivuilta. Nyt on ammattiyhdistysliikkeen oltava hereillä ja pyrittävä määrätietoisesti jatkossa rakentamaan tiivis toiminnallinen vuoropuhelu hallituksen edustajien kanssa näistä reformeista. Toivottavasti yhteinen kieli löytyy, jotta ennestään köyhyysrajalla elävien kansalaisten ahdinko ei syvene. Viime kädessä se tulee kalliimmaksi kuin nykyinen malli. Tämän asian kanssa meidän edunvalvojien tulee olla erityisen tarkkoina, ettei käy huonosti.

Päättäväisyyttä ja selkärankaa löytyi myös Tehyn sisareltamme, onneksi olkoon. Näin pitää mitata poliitikkojen vaalilupausten pitävyys. Toivottavasti tämä nyt opetti poliitikot seuraavissa vaaleissa, että ei voi mennä lupaamaan asioista, jos ei aio niitä oikeasti toteuttaa. Onneksi nyt Sari sairaanhoitaja otti lupaukset tosissaan ja mittasi sanojen pitävyyden.

Porvarihallitus näytti kyntensä ja todellisen työmarkkinatahtonsa pakkolain -operaatiolla. Tämä on syytä pitää mielessä ja muistuttaa myös seuraavissa vaaleissa, että porvarihallituksen työläisten puolustaminen perustuu pakkolakijärjestelmään.

Toveri puheenjohtaja, hyvät toverit!

Esitän, että julkilausumassamme vaadimme hallitusta avoimeen vuorovaikutteiseen keskusteluun, kun se aikoo sosiaaliturvaremonttia lähteä suunnittelemaan.

Yhteystiedot:

Pirkko Valtanen
p.valtanen.valtanen (at) luukku.com
+358 403053233