Pirkko Valtanen , poliitikko
Etusivu
Olen...
Kirjoitukset
Kuvat
Kalenteri
Lähde mukaan!
Pirkon matkaan 2017

Yhteistyö on voimavaramme

Yhteistyön merkitys tänä epävakaana aikana korostuu entisestään. Yhteisen hyvän tavoittelu on jalo periaate, mutta mitä ympärillämme tapahtuu? Yhä kovenevan rahan vallan kourissa tulevaisuus näyttää entistäkin epävarmemmalta? Siinä meille on haastetta kerrakseen. Työpaikat lipuvat yksi toisensa jälkeen halvan kustannustason maihin. Toisiamme hoitamalla ei rahan määrä lisäänny, se siirtyy ainoastaan taskusta toiseen. Matkailukaan ei Suomea pelasta, volyymi on liian pieni. Siis teollisuutta tarvitaan edelleenkin. Yritysten yhteiskuntavastuu on katoavaa kansanperinnettä. Yritykset ovat tuotannon siirtohuumassaan sokaistuneet. Luullaan että kaukomailla kannattavuus kasvaa kertaheitolla ja tulos moninkertaistuu. Moni yritys on karvaasti pettynyt.

Mistä löytyisi yhteistyöhön sellainen sävel, jossa ei olisi aina toinen vain häviäjänä ja maksajana. Yritysten yhteistoiminta on tällä hetkellä kynnetöntä ja hampaatonta henkilöstön näkökulmasta katsottuna. Yhteistyö vaatii osaamista ja viitseliäisyyttä työnantajaltakin, siinäpä haastetta kerrakseen. Yhdessä miettien saavuttaisimme huomattavasti parempia tuloksia. Olettaa sopii henkilöstön olevan yhteistyökykyistä – ja haluista, koska on toimeentulosta ja tulevaisuudesta kyse. Ei ole yhteisen edun mukaista se, että aina toinen jyrää ja toinen alistuu.

Maailma on muuttunut sitten -70 luvun, patruuna-aika on auttamattomasti ohi. Kaikki me olemme aikamme lapsia ja kannamme mukanamme elämän varrella koettuja asioita. Meille on suotu myös mahdollisuus muuttua ja kehittyä toimissamme. Kaikki kunnia aikaisemmille edunvalvojille, ilman teitä meidän elämämme olisi tyystin erilaista. Nykypäivän hyvinvoinnin pohja perustuu aikaisempien sukupolvien työhön, kiitokset siitä.

Meidän tehtävämme on tehdä voitavamme tulevaisuuden turvaamiseksi, mutta se vaatii yhteisiä ponnisteluja, ilman keskinäisiä kinasteluja sekä keinotekoisten raja-aitojen luomisia. Hyvä ja rakentava yhteistyö sallii erilaisuuden ottaen huomioon kanssaihmiset. Se ei kerskaile mandaatin antajansa koolla ja vaikuttavuudella. Suvaitsevaisuus, solidaarisuus ja aito yhteistyö edellyttävät laskeutumista alas omasta sisäisestä norsunluutornista. Hiljan käyty presidentin vaali pani meistä monet miettimään suhtautumista toisiimme ja miten hyväksymme erilaisuuden. Yhteistyö yli puoluerajojen sai uuden ulottuvuuden. Vaalien kakkoskierros antoi suvaitsemattomuutta ympäri korvia. Kaikissa asioissa ei ole yhtä oikeaa totuutta. Yhteistyö on taitolaji, sitä ei tehdä yksin eikä väkisin.

Pirkko Valtanen
Yhteystiedot:

Pirkko Valtanen
p.valtanen.valtanen (at) luukku.com
+358 403053233